Dermatologija

U veterinarskoj ambulanti “UltimateVet” se uspešno borimo i sa raznim kožnim bolestima. One se vrlo često sreću u maloj praksi. Vrlo ih je bitno na vreme prepoznati i lečiti na odgovarajući način. Koža zahteva i posebnu brigu ali i znanje vlasnika pasa i mačaka. Njihova koža ne poseduje znojne žlezde. Ta vrlo važna činjenica nam ukazuje da koža naših kućnih ljubimaca ne podnosi često kupanje šamponima. Javlja se svrab kao posledica alergijske reakcije, a zatim i inficiranje ranica nastalih češanjem tako da od jednog zdravog psa, našom greškom, dobijamo psa sa dugotrajnim problemom koji nije lako rešiv. Zato je najbolje kupanje veterinarskim šamponima koji su namenjeni upravo koži kakvu pas ima.

Demodikoza
Je parazitsko oboljenje pasa i mačaka uzrokovano različitim vrstama i stadijumima demodex grinja (demodex canis, demodex cati). Ovi paraziti žive i hrane se u folikulu dlake i lojnim zlezdama koze. Promene na koži koje nastaju istiskivanjem dlake sa korenom usled pucanja dlačnih folikula, punih demodex grinja,se manifestuju crvenilom a kasnije i sa bakterijskom infekcijom. Opadanje dlake se najčešće javlja oko očiju, obrazima i njušci. U zavisnosti od stupnja oboljenja, starosti životinje, postojanja drugog oboljenja, veterinar ce pristupiti lečenju koje se ponekad može svoditi i na samo poboljšanje uslova života i kvalitetniju ishranu. Kod pasa koji imaju generalizovanu formu oboljenja lečenje se sprovodi više nedelja po savetu vašeg veterinara.

Šuga
Je oboljenje koje se češće javlja kod pasa i mačaka koji se drže u lošim higijenskim uslovima. Uzrokuju je šugarci iz tri roda: Otodectes, Sarcoptes i Notoedres. Šugarci izazivaju jak svrab koji za posledicu ima dodatna oštećenja kože. Na oštećenim mestima primećuju se crvenilo, čvorici, ogrebotine, kraste i nedostatak dlake. Pseći šugarac tipično se pojavljuje na donjim partijama stomaka, na grudima i na nogama a gotovo pri svakoj infestaciji napadnuti su uši i laktovi. Kod mačaka pojavljivanje šuge je takode tipično: obično se prvo javlja na vrhovima ušnih školjki da bi se zatim spustila na čitavo uho, njušku, očne kapke i vrat. Bolest se zatim širi na ekstremitete i stomak. Kao i kod šuge pasa, uporan svrab je prisutan. Kako bolest napreduje površine bez dlake su sve veće i veće i pojavljuje se oticanje svih limfnih čvorova.

Dijagnoza se postavlja pregledom skarifikata kože.U slučaju da je klinička slika šuge izražena a da veterinar pregledom kožnih skarifikata nije uspeo da pronađe šugarca, životinja se ipak podvrga tretmanu. Terapija treba da započne što pre je moguće, čim se postavi dijagnoza. Osnov terapije je kupanje obolele životinje u rastvorima sredstava koje deluju na šugarce. Bez obzira da li se šuga pojavila lokalno na telu životinje ili je bolest zahvatila veću površinu tela, čitava životinja mora da se kupa u propisanim rastvorima. Najačešći uzročnik koji dovodi do problema sa kožom u pasa i mačaka je mačeća buva. Buve se hrane krvlju domaćina na kojem parazitiraju. Osnovni simptom infestacije buvama je intenzivno češanje, posebno u regiji oko korena repa, na šapama, na stomaku i nogama. Dijagnoza se postavlja nalazom buva na životinji.

Osnovni princip lečenja je antiparazitski tretman. Na tržištu postoje brojni preparati različite efikasnosti i u različitim oblicima (sprejevi, šamponi, praškovi, rastvori, spot on forme, ogrlice itd.). Najčešći uzročnik alergijskih stanja sa manifestacijama na koži je buva. Da bi došlo do alergije, psi i mačke moraju predhodno biti senzibilisani prisustvom buva (antigenima pljuvačke) što znači da pri prvom kontaktu sa buvama neće doći do preosetljivosti. Kao posledica ove alergije na koži pasa i mačaka nastaje alergijski dermatitis. On se najčešće javlja kod životinja starosti 3 do 5 godina ali se može javiti kod svih kategorija, a voma retko ili nikada se ne javlja kod životinja mlađih od 6 meseci. Simptomi kod alergijske dermatoze su najpre svrab, a zatim opadanje dlake i pojava papula (čvorića) na koži. Promene se najčešće javljaju na leđima i to u lumbosakralnom delu, a mogu se proširiti na trbuh, pod pazuh i u ingvinalni deo. Kod mačaka se promene javljaju i oko vrata, a mogu biti i po celom telu kod jako osetljivih mačaka. Zbog stalnog češanja nastaju autotraume ( rane ) na koje se nadovezuje sekundarna bakterijskainfekcija, seboreja, kraste , perutanje, hiperpigmentacija , zadebljanje i otvrdnoće kože. Terapija podrazumeva najpre uništavanje ektoparazita na koži ili stavljanje repelentnih sredstava ili ogrlica za pse i mačke koji odbijaju insekte. Alergijski dermatitis se leči kortikosteroidima. U slučaju da nastanu sekundarne bakterijske infekcije moraju se primeniti antibiotici. U našoj ambulanti koristimo preparat Frontline COMBO® koji je ektoparazitik (insekticid/akaricid) za pse i mačke. Vaške pasa i mačaka su mali kožni paraziti. Prenose se sa životinje na životinju najčešce direktnim kontaktom ali i indirektno. Vaši najčešce izazivaju izrazitu iritaciju domaćina, kao i intenzivno češanje domaćina. Vaši se u većem broju sakupljaju oko prirodnih otvora na telu domaćina, naročito oko anusa. Vlasnici ne bi trebalo na svojim ljubimcima da koriste ljudske šampone koji se koriste za uništavanje vašaka jer mogu da izazovu neželjene reakcije na koži pasa i mačaka. Tretman protiv vašaka treba da se ponovi nekoliko puta u razmaku od po sedam dana.

Favus je kožna mikoza tj. infekcija kože, dlake i kandži usled prisustva gljivica, dermatofita. Odlikuje se difuznim opadanjem dlake ili lokalnim. Inficirana koža je svetlo crvene boje, otečena i obrazuje zadebljanje kružnog oblika sa iscetkom. U slučaju samo jedne lezije, primenjuje se loaklno lečenje na bazi antigljivičnih preparata. Ako su lezije raširene i mnogobrojne, treba lečiti čitavo telo kupkama i propisati opšte lečenje na bazi antibiotika i antigljivičnih medikamentima.
Krpelji su privremeni paraziti na psu koga oni napadaju da bi se napili krvi a posle toga padaju na tlo. Mogu biti opasni jer mogu preneti na vašeg ljubimca neke parazite kao što su piroplazme i rikecije. Postoje specijalne ogrlice i sprejevi za prevenciju od napada krpelja. Moguće je ubiti krpelja pomoću nekog insekticida, ostaviti ga da se osuši i otpadne. Postoji filc natopljen proizvodom koji ih ubija samim dodirom.
Piodermatitis je posledica bakterijske infekcije kože. Klice uzročnici su uglavnom stafilokoke. Bolest može zahvatati celo telo ili na određenim mestima kao što je spoj usana, facijalni nabor, leđima, ekstremitetima i trbuhu. Neki piodermatitisi su duboki i najčešće posledica nedostatka imuniteta ili neke bolesti u njihovoj pozadini. Lečenje je na bazi antibiotika u slučaju dubokih i proširenih lezija. Lokalno lečenje ipak ostaje neophodno : antiseptičko ili kupke.