Epilepsija

Epilepsija je neurološko oboljenje pasa koje je izazvano abnormalnom aktivnošću jedne grupe moždanih ćelija. Ovo oboljenje je često popraćeno dramatičnim kliničkim simptomima i zahteva doživotno lečenje i praćenje od strane veterinara.

Razlozi za pojavu ovih napada kod pasa mogu biti simptomatski ili idiopatski. Simptomatska, odnosno stečena epilepsija je ona kojoj je moguće odrediti uzrok (npr. fizičke povrede ili bolesti koje za posledicu imaju oštećenje moždanog tkiva).Uprkos tome što se poslednjih godina sve se više pažnje posvećuje proučavanju epilepsije kod pasa i mačaka tačan uzrok idiopatske epilepsije je i dalje nepoznat. Smatra se da su to najčešće psi koji imaju nasleđen gen za ovo oboljenje.

Epilepsija se ispoljava u vidu dva tipa napada u zavisnosti da li je razdraženje ograničeno na manji deo mozga ili se prenese na ceo mozak. Simptomi delimičnog napada su nekontrolisano kočenje i grčenje svih mišića u telu, povraćanje, zabacivanje glave i pojava pene u ustima zbog nemogućnosti gutanja. Pored toga, tokom ili odmah posle napada može doći i do spontanog mokrenja ili defekacije, usled grčenja glatkih mišića. Veliki napad, uz sve navedene simptome, karakteriše i gubitak svesti psa. Ako ne dođe do trenutnog oporavka, psi padaju u dubok san ili leže budni neko vreme. Nakon toga postaju dezorijentisani, uznemireni su, ne odgovaraju na poziv vlasnika, a privremeno se mogu javiti i slepilo ili gluvoća. U tim trenucima se instiktivno ponašaju, pa može doći do izražene agresivnosti. U oba slučaja, napadi se manifestuju kroz četiri etape: prodromalna faza, aura, pravi napad i oporavak.

Cilj terapije je kontrola bolesti, a samo u retkim slučajevima napadi potpuno nestaju. U trenutku napada, najbolje možete pomoći svom ljubimcu ukoliko ga smestite na ravno, mirno i bezbedno mesto i ukloniti sve nepotrebne predmete koji mogu da ga povrede usled nekontrolisanog trzanja.U trenutku napada psu ne smete davati lek niti tečnost. Ako napad dugo traje i postoji mogućnost povreda, obavezno je obratiti se veterinaru.

 

Preventiva

U slučaju idiopatske epilepsije, preporučujemo preventivno sprečiti dalje razmnožavanje tih pasa, odnosno pribeći kastraciji ili sterilizaciji. Održavanje opšteg zdravlja psa uz redovnu vakcinaciju protiv zaraznih bolesti kao i čišćenje od ekto-endo parazita može da spreči nastanak simptomatske epilepsije. Ukoliko sumnjate da je Vaš ljubimac doživeo
bilo kakvu povredu glave, obratite se veterinaru.