Internistički pregledi

Interna medicina obuhvata najveći deo medicine. Veliki deo interne medicine se bavi problematikom vezanom za uspostavljanje tačne dijagnoze.Nije čudno da za neka oboljenja put do dijagnoze zna biti mukotrpan i traži vreme, iskustvo, ali i poverenje vlasnika.

Internistički pregledi uključuju specijalističke preglede iz oblasti:

Kardiologija
Obuhvata lečenje oboljenja kardiovaskularnog sistema, uključujući srčane zaliske ,mišiće srca, kao i krvne sudove. Budući da su funkcija srca i pluća međusobno povezane, veterinarski kardiolozi moraju poznavati i bolesti pluća. Bolesti srca i krvnih sudova susrećemo u 10% pacijenata koje nam vlasnici dovedu na pregled. Treba spomenuti i značajni napredak u dijagnostičkim postupcima. Ultrazvučni uređaji, merači krvnog pritiska, složeni EKG analizatori i savremeni biohemijski analitički uređaji ušli su u bolje veterinarske klinike i omogućuju otkrivanje abnormalnosti u strukturi i funkciji srca i krvnih sudova.

Urologija
Najčešća oboljenja urološkog sistema jesu bolesti bubrega. Faktori koji mogu da dovedu do ovih bolesti jesu starost, rasa, faktori okoline, ishrana. Ukoliko primetite neki od sledećih simptoma ( Povećana žeđ i učestalo uriniranje, gubitak telesne mase, suvoća usta, povraćanje i proliv, apatija i slabost, smanjen apetit ) konsultujte vašeg veterinara što pre.

Bolesti neurološkog sistema
Su među najtežima za dijagnostifikovanje. Bilo da vaš ljubimac pati od raznih “napada”, povreda mozga, bola i teškoća pri kretanju ,poremećaju održavanja ravnoteže, ili nekog drugog poremećaja neurološkog sistema, iskustvo, znanje i moderne medicinske pretrage omogućavaju temeljan neurološki pregled, dijagnostiku oboljenja i lečenje tih stanja.

Pulmologija
Respiratorni sistem pasa i mačaka ima dve glavne funkcije: da omogući razmenu ugljen dioksida i kiseonika, i da efikasno reguliše telesnu temperaturu.Simptomi koji ukazuju na postojanje respiratornih oboljenja su ubrzano disanje, glasno disanje, šištanje, plitko disanje, kijanje, kašljanje i iscedak iz nosa i očiju.

Gastroenterologija
bolesti želuca i creva uključuju poremećaje koji dovode do problema sa varenjem, absorpcijom ili transportom hrane kroz želudac i creva. Pravilno varenje i absorpcija su neophodni da bi Vaš ljubimac bio u stanju da izgradi i regeneriše svoja tkiva i da obezbedi energiju za vitalne funkcije. Znaci oboljenja su proliv, povraćanje, sluz ili krv u fecesu, gubitak telesne mase, smanjen apetit, povećan apetit, bolan abdomen, depresija. Najčešća oboljenja su akutni gastroenteritis, kolitis, malabsorpcija tankih creva..

Endokrinologija
Bavi se dijagnostikom i lečenjem različitih vrsta organa kod pasa i mačaka koji proizvode hormone u telu. Svrha tih organa u telu pasa i mačaka je proizvodnja hormona koje potom otpuštaju u krvotok i šalju ih do ciljnih organa u telu. Endokrini sastav reguliše i koordinira različite telesne funkcije kao što su rast, razvoj, proizvodnja šećera i regulacija njegove sadržine u krvi itd. Poremećaj hormona može dovesti do pojave raznih bolesti pasa i mačaka. Funkcija endokrinog sastava je ista i za pse i mačke.