Neurologija

Neurološki pregled je najbitniji deo procene stanja pacijenta sa neurološkim problemom. Znaci koji upućuju na ugroženost nervnog sistema brojni su i raznovrsni u zavisnosti od bolesti. Kod obično mirnog psa koji iznenada postane razdražljiv, uznemiri se možda je jednostavno u pitanju neko nespokojstvo, želja da izađe, sekualna pobuđenost. Ali ako vaš ljubimac postane agresivan, ne prepoznaje više svog gospodara, udara se, okreće u krug ili leži sklupčan u nekom ćošku, može biti u pitanju neki neurološki poremećaj, cerebralna kompresija, edem ili hemoragija. U tom slučaju se mogu javiti i grčevi koji su takođe i simptomi meningitisa i encefalitisa.

ENCEFALITIS, ENCEFALOMIJELITIS – Ova oboljenja posledica su mnogobrojnih lezija u raznim delovima centralnog nevnog sistema i veoma su ozbiljna. Poreklo može biti virusno, bakterijsko ili parazitsko. Simptomi su otupelost, konvulzije, paraliza, koma. Simptomi ponekad mogu biti ublaženi antibioterapijom i infuzijama.

EPILEPSIJA je nerva bolest koja pogađa mlađe odrasle pse od 3 do 4 godine starosti. Simptomi naglo nastaju i veoma su žestoki. Nakon kratke faze otupelosti, pas pada na pod, gubi svest, pena mu izbija na usta, urinira i ide pod sebe. Postoje i ublaženi oblici epilepsije kao što su njihanje zadnjeg dela tela, širenje zenica, drhtanje.

MENINGITIS je upala moždanica tj. opni koje obavijaju mozak i kičmenu moždinu. Često se povezuje sa encefalitisom tako da su simptomi i uzroci jednaki.

PARALIZA je izostajanje pokretljivosti, čak osetljivost, jedne grupe mišića. Govorimo o PAREZI ukoliko je pokretljivost očuvana ali umanjena. O HEMIPLEGIJI govorimo kad paraliza pogodi samo jednu stranu tela, PARAPLEGIJI kada pogađa samo zadnje ekstremitete, o TETRAPAREZI kada su oduzeti i prednji i zadnji ekstremiteti. MONOPAREZE su slabost jednog ekstremiteta. Manifestuje se uglavnom kao bol i paraliza koja zahvata jedan nerv ili nervno stablo.

VESTIBULARNA BOLEST su česte kod pasa i mačaka. Glavna funkcija vestibularnog aparat je prenošenje informacija iz unutrašnjeg uva i ostalih receptora do mozga o položaju glave u trodimenzionalnoj mreži. Simptomi su okretanje glave oko svoje osovine na jednu ili drugu stranu, ritmični pokreti očiju, nenormalna pozicija očiju, i nekoordinirano kretanje.