Oftalmološki pregledi

Očne bolesti mogu da se jave kao zasebni zdravstveni problemi. Postoji nekoliko čestih bolesti oka kod kućnih ljubimaca, koje se mogu javiti bilo kada tokom života, iako se neke od njih javljaju cešce kod štenaca a neke kod starijih pasa i mačaka.


Katarakta

Je zatamnjenje sočiva. Postoje dve vrste te bolesti: mladalačka katarakta koja se razvija pre nego što pas napuni 2 godine, i katarakta kod odraslih pasa koja se javlja posle osme godine. Katarakta može biti nasledna, inflamatorna ili metabolicka. Cilj lecenja je da se samo uspori razvoj bolesti. Ukoliko dode do slepila može se pristupiti operaciji.

Konjuktivitis
Podrazumeva upalu vežnjaca koje postaju crvene i nadražene, može se pojaviti sluzav iscedak, cak gnojav u uglu oka i, kada je bol jak, oko ili oba ugrožena oka se zatvaraju. Postoji akutni i hronicni konjunktivitis. Kad pas ima konjunktivitis treba mu ocistiti oci oftalmološkim antiseptickim rastvorom i ukapati antibioticki ili antiinflamatorni kolirijum zavisno od uzroka.


Ektropijum

Se naziva izvrnutost kapka. Uroden je ili stečen. Simptomi su upala vežnjaca i suzenje. Što se tiče lečenja, potrebna je operacija.

Entropijum
Je uvrtanje kapka ka spoljnoj strani tj. prema rožnjači. Po svom poreklu je urođen ili posledica grča ili ožiljka. Osnovni simptomi su nadraženost, upala rožnjače i vežnjača, suzenje. Pas oseća bol i šapama češe napola zatvoreno oko. Lečenje se sprovodi lekovima ili hirurški, već prema uzroku bolesti.

Glaukom
Odlikuje ga povećanje unutrašnjeg pritiska oka. Glaukom je teško oboljenje, bolno i izaziva neizlečivo slepilo. Oko je uvećano, vrlo osetljivo na dodir i crveno. Kapci su topli i crveni; zenica je proširena. Vid se naglo smanjuje, potom gubi. Nastaje posle luksacije sočiva, kao posledica katarakte ili tumora. Lečenje se sprovodi medikamentima ili hirurškim putem.

Keratitis

Je upala rožnjace koja često ide sa konjunktivitisom. Glavni uzroci su infektivni ili alergijski. Rožnjača gubi svoju prozirnost i postaje zamućena. Mogu se primetiti mali krvni sudovi koji nenormalno snabdevaju rožnjacu krvlju i crne tacke poput naslaga pigmenta. Lecenje podrazumeva ukapanje antibiotickih i antiinflamatornih kolirijuma više puta dnevno, kao i veštacke suze ako su oci suve.

Uveitis
Je inflamatorno oboljenje dužice i susednih struktura oka koje može da zahvati jedno ili oba oka. Oko pocrveni i zatvara se. Pas ima bolove, suzi i beži sa svetlosti. Zenica mu je sužena. Uveitis može biti infektivnog ili tumoroznog porekla, ili posledica povreda, piroplazmoze. Ovo uvek teško oboljenje iziskuje u isti mah lokalno i opšte lecenje.
Ponekad je oboljenje oka prvi signal da nešto sa životinjom nije uredu. Zbog toga su pregledi očiju jako važni i zahtevaju stručnost i iskustvo onoga koji pregled vrši.