Preventiva i lečenje

Vakcinacija
Pod preventivom podrazumevamo zaštitu pasa i mačaka od pojave nekih oboljenja. Najčešće se ovaj pojam kod vlasnika pasa i mačaka poistovećuje sa vakcinacijom ali nista manje bitna nije ni preventivna zaštita od crevnih i kožnih parazita.

Vakcinaciju psa ili mačke protiv infektivnih bolesti, potrebno je obaviti još dok je Vaš ljubimac štene i to sa 6 nedelja, 9 i 12 nedelja, a ukoliko je u pitanju mače sa 8 i 12 nedelja. Vakcinaciju treba ponoviti svake godine, jednom godišnje, kako bi Vaš ljubimac bio potpuno zaštićen od ovih opasnih bolesti.

Vakcinacija protiv besnila obavlja se kod pasa i mačaka starosti od 4 meseca, a revakcinacija se vrši na svakih godinu dana.

Zaštita od Ektoparazita
Preporučeni protokol za dehelmintizaciju tj. tretman protiv endoparazita štenadi i mačića: sa 15-20 dana starosti, tretman sa 35-40 dana starosti – do 8 meseci starosti ponoviti tretman svakih 40-60 dana – odrasle ljubimce tretirati 2-3 puta tokom godine.

Bolesti koje ovi paraziti mogu izazvati: alergije, dermatitisi, trakavice, piroplazmoza, lajmsku bolest, erlihioza.

Redovnom upotrebom kvalitetnih sredstava prema uputstvu proizvođača za spečavanje infekcije buvama i krpeljima doprinosite zdravlju vašeg ljubimca.

Neke od bolesti koje prenose buve i krpelji mogu biti opasne po život tako da je preventiva u svakom slučaju sigurnija i efikasnija nego lečenje.

Ugradnja mikročipa
Ugradnja Mikročipa u vašeg ljubimca je siguran način koji osigurava pomoć pri pronalaženju izgubljenog ljubimca. Mikročipovanje je postalo i zakonska obaveza, kao i vakcinacija protiv besnila.

Mikročip je ugrađen ispod kože vašeg ljubimca (obično između lopatica) a sam čin aplikacije sličan je vakcinaciji. Svaki mikročip je kodiran i sadrži informacije o vašem ljubimcu. Veterinarske ambulante i azili za napuštene životinje opremljeni su posebnim čitačima koji mogu otkriti i očitati mikročipove.