Srčani crv

Srčani crv ili dirofilarija imitis je vrsta parazita, valjkasta glista, kog prenose komarci u fazi sisanja krvi i koji mogu da dostignu dužinu veću i od desetak centimetara. Iako se u nazivu potencira srce, reč je o oboljenju koje u prvom talasu napada pluća, čije arterije naseljavaju odrasli paraziti koji kasnije napadaju srce i krvne sudove.

Prisustvo parazita dovodi do bolesti nazvane kardiovaskularna dirofilarioza, koja pripada krugu izuzetno opasnih oboljenja koja mogu izazvati i smrt životinje. Kako dirofilariju prenose komarci koji su najaktivniji u toplom delu godine, a razvoj parazita traje oko pet meseci, upravo smo u dobu kada parazit počinje da deluje i punom snagom napada organizam životinje.

Kliničku sliku ove bolesti ispisuju simptomi vezani najpre za oboljenja pluća, odnosno u daljim fazama bolesti desnog srca. Ona se ispoljava kroz hronični kašalj, slabost tokom napora i šumove na plućima. Oboleo pas pokazuje znake neraspoloženja, anemije, gubi apetit i telesnu masu. Nije isključeno ni uvećanje jetre, kao ni pojava tečnosti u trbušnoj duplji.

Kad je reč o preventivi, treba imati u vidu da ovu bolest prenose insekti i da je u praksi nemoguće sprečiti izloženost našeg ljubimca. Suština zaštite od ove bolesti jeste u primeni preparata koji će, u slučaju da psa ujede inficirani insekt, sprečiti razvoj odraslog oblika crva iz larvice koju u organizam psa ubrizga komarac. Ovaj način zaštite od infektivnih bolesti naziva se hemoprofilaksa. Kao izuzetno korisna sredstva zaštite pokazali su se spot on proizvodi širokog spektra, koji imaju efikasnost protiv larvica srčanog crva, ali istovremeno štite od buva (sadrže kombinaciju dva leka).