Stomatologija

Redovna kontrola zuba i stanja usne šupljine naših kućnih ljubimaca postaje normalna pojava tako da sve više vlasnika dolazi na stomatološke preglede u našu ambulantu. Na žalost, jedan manji broj još uvek zanemaruje važnost zdravih zuba, kako pasa tako i mačaka, tako da ih najčešće vidimo u trenutku kada je problem već uznapredovao i ugrozio normalno funkcionisanje njihovog ljubimca. Održavanje zdravlja zuba zavisi od redovnih i stručnih pregleda , ali još više o održavanju higijene usne šupljine kod kuće. Kućna stomatološka nega podrazumeva korišćenje sredstava koja sprječavaju nastanak plaka i zubnog kamenca. Nakon procene stanja zuba i usne šupljine vašeg ljubimca, vaš veterinar će vam preporučiti neki od niza delotvornih preparata koji su namenjeni za tu svrhu.

Zubni kamenac je jedan od najčešćih problema sa kojima se veterinari svakodnevno sreću. Bakterije igraju glavnu ulogu u stvaranju zubnog plaka i kamenca. One žive na ostacima hrane u ustima, formirajuci u početku naslage na zubima koje se relativno lako odstranjuju i koje se zovu zubni plak. Vremenom bakterije nastavljaju da se razmnožavaju i u kombinaciji sa kalcijumovim solima poreklom iz pljuvačke poćinje da se formira čvrsta masa na zubima koja se zove kamenac i koji nije tako jednostavno odstraniti. Ukoliko se kamenac ne ukloni, bolest progresira do PARODENTOZE, odnosno do povlačenja zubnog mesa, što vodi do ispadanja zubija. Jedini način lečenja je uklanjanje zubnog kamenca mehanicki i ultrazvučno. Takođe postoji veliki izbor preparata koji se preporučuju vlasnicima kako bi smirili upalu zubnog mesa i sprecili nastajanje novog kamenca.

Gingivitis je upala zubnog mesa uzrokovana nakupljanjem čestica hrane u pukotinama izmedu zubnog mesa i zuba. Glavni simptom je crvenilo i krvarenje zubnog mesa, bol pri uzimanju hrane i žvakanju. Usled ne lečenja može doći do Paradontitisa.

Načešci znakovi bolesti usne šupljine su :

  • Žuto smede naslage na zubima
  • Krvarenje iz zubnog mesa
  • Neugodan miris iz usta
  • Upaljeno zubno meso
  • Teškoće prilikom žvakanja
  • Promene u prehrambenim navikama
  • Fraktura ili lom zuba najčešće je uzrokovan agresivnim žvakanjem tvrdih predmeta

Kod životinja je jako važno da se vađenje zuba izvede profesionalno, jer neki od njihovih zuba imaju dugačke i nepravilno postavljene korene. Usled kvara na zubima životnja se češće oblizuje, pojačano balavi, odbija hranu. Kako se bolest razvija, mogu da se jave i otoci na vilicama i apcesi. Pomoću rentgenskog snimka, lokalizujemo problem i onda je potrebno pristupiti vađenju zuba. U našoj ordinaciji osim vadenja zuba obavljamo i usluge popravke istih.

Kod kućnih ljubimaca mogu da se jave problemi kao što su nepravilan položaj zuba, nepravilan zagriz. Zubi mogu da se oštete ili polome. zbog toga radimo i sve vrste protetičkih i ortodontskih zahvata.